Kako biti zahvalan u doba korone?

by zoricakatic

Da li ste čuli savete da je zahvalnost put ka sreći i miru? Da onaj ko nije zahvalan za ono što ima vrlo lako može isto da izgubi? Za izreku bogataši bankrotiraju onda kad nisu zahvalni za trenutnu količinu novca? Ali kako biti zahvalan? I to još u ovo doba pandemije? I šta je uopšte zahvalnost?

Kada pogledate crtež – ilustraciju (fotografija beli kvadratići i tamni kvadratić), da li prvo vidite tamni kvadratić na belom papiru ili prvo vidite bezbroj belih kvadratića koji okružuju jedan tamni. Da li se usmeravate prvo na ono čega imate manje i ono što je „problematično“  ili prvo vidite celinu (lepu belinu) i uživate u njoj?

Da li govorite za ovu koronu da je pošast; nepravda za ovaj napaćeni narod; da nam je još samo to trebalo… Ili nekad i kažete baš dobro što smo povećali mogućnosti online komunikacije, edukacije, biznisa; što je baš korona promenila način provođenja vremena bližnjima; što baš zbog korone imamo više vremena za sebe ili neki svoj hobi; što smo upoznali  nove ljude i nove ideje… 

Ljudski mozak je u toku evolucije pronašao način da se prilagodi: negativne emocije su mnogo jače i teraju nas na aktivnost kako bi se odbranile od potencijalnih opasnosti, a prijatne pređu vrlo lako u neku prodrazumevanu fazu i adaptiraju se. Ono čemu ovih godina prisustvujemo je evolucija potencijalnih opasnosti. Ako pogledamo vreme „pre korone“, te opasnosti su nekako bile „laka“ varijanta – vrebale su iz loših navika koje je čovek sebi nesvesno nametnuo i/ili nasledio: da se ljutimo na nekoga ili nešto; da smo nesrećni ili tužni što nam život ne pruža dovoljno ili željeno; da osećamo krivicu; apatiju…Te emocije nas, nažalost, ne pokreću da se promenimo, već samo potvrđuju i produbljuju postojeće stanje. A sada je opasnost od virusa ponovo pokrenula centar u mozgu  za promenom. Spolja nam je nametnuto da promenimo spoljne aktivnosti i navike. A ona (korona) urla na sav glas da treba da promenimo i stanje i svest i stav prema strahu, prema promenama i onome na šta možemo da utičemo.

Korona nam daje još jedan primer situacije gde biramo i određujemo na šta možemo da utičemo, a na šta ne. Odnosno, daje još jedan primer odgovornosti (o tome sam pisala i u posebnom postu) za svoja stanja i načinima korišćenja svih resursa koji su nam na raspolaganju da dođemo do željenih stanja. To je jedino na šta možemo da utičemo – na svoju reakciju i svoje emocije.

Kada se usmerimo na ono što imamo (i to i želimo da imamo) onda se osećamo dobro, osnaženo, zadovoljno, ispunjeno – e to je zahvalnost. A stanje nezadovoljstva ljutnje, besa, ogorčenosti, uskraćenosti je namenjeno za situacije ili želje koje nemamo ili nismo ostvarili, ili ih imamo a ne želimo. A naučnici su dokazali i pokazali da u svakom događaju i situaciji ima jednako dobrog i lošeg i da je do nas da li ćemo ih prepoznati. I da je onda bolje da izaberemo da gledamo u dobro. A zahvalnost je prečica za ulazak u dobro resursno stanje – u stanje aktivnosti i otvorenosti za prilike u sadašnjem trenutku. I to je početak za dalje akcije i kreacije.

Zahvalnost u kriznim situacijama je najpotrebnija. Najkorisnije je baš tada koristiti našu ljudsku sposobnost upotrebe zdravog razuma i sagledavanja situacije iz više uglova i uočavanja pozitivne i negativne stvari u svakoj situaciji. I dalje, odlučivanje  da svesno usmerimo pažnju na dobro i na tome budemo zahvalni, jer samo tako ulazimo u dobro korisno kreativno stanje za nas.

I da li ste primetili da kada smo zahvalni za ono što imamo da nas život daruje sve više i više. To je kao kad odete kod nekoga u posetu i pohvalite domaćicu i njen recept za ukusne palačike, a onda ona svaki sledeći put pravi sve više i više vrsta i njene palačinke su sve lepše i lepše. Važi i obrnuto. Kad ništa ne kažete u smislu zahvalnosti za posluženje, poklone, darove, velika je verovatnoća da sledeći put njih neće ni biti. Ništa se ne podrazumeva. (Naravno postoje i one situacije kada se izrekne hvala samo iz ljubaznosti, onako, hladno, ne iz srca, jer tada može da se desi ili da dobijate palačinke – darove koje baš i niste želeli ili da vam ih domaćica – život uz gunđanje servira). Dakle, zahvalnost samo istinska iz srca: za ono što smo dobili i što smo želeli.

Zahvalnost u kriznim situacijama je najpotrebnija. Najkorisnije je baš tada koristiti našu ljudsku sposobnost upotrebe zdravog razuma i sagledavanja situacije iz više uglova i uočavanja pozitivne i negativne stvari u svakoj situaciji. I dalje, odlučivanje  da svesno usmerimo pažnju na dobro i na tome budemo zahvalni, jer samo tako ulazimo u dobro korisno kreativno stanje za nas.

Aktivnosti zahvalnosti

Zahvalnost je veština koja se vežba. Evo nekih akcija:

  1. Pravljenje jednog velikog životnog spiska zahvalnosti

(Ja stalno dodajem i dopunjujem: Zahvalna sam na toplom udobnom krevetu u kome se budim; kupatilu u kome obavljam higijenu; stanu u kome uživam sa mojom porodicom; kuhinji u kojoj pripremamo hranu … Zahvalna mojoj najbližoj porodici što su tu i što su takvi; suprugu i dečacima što vole moje obroke; roditeljima, rodbini, svim ljudima, predavačima, mentorima, prijateljima koji su mi pomogli da budem ovo što jesam sada… Zahvalna svim knjigama, časopisima, člancima na internetu, edukacijama koji su me dovele do ovih saznanja; svim naučnicima, stručnjacima koji su doprineli da se tehnologija razvije i omogući korišćenje  računara, interneta, …)

  1. Pisanje zahvalnosti u Dnevniku zahvalnosti i/ili punjenje tegle sreće. Svakodnevno.
  2. Energetske vežbe ulaska u sadašnje stanje.
  3. Nalaženje predmeta koje simbolizuje zahvalnost. To može da bude neki kamen, ukrasni ili umetnički predmet koji služi za asocijaciju odnosno podsetnik zahvalnosti.
  4. Pisanje pisama zahvalnosti osobama kojima smo posebno zahvalni. Ovo može da bude ritual jednom godišnje.
  5. Izgovaranje/pisanje rečenica zahvalnosti za sve oblasti ili situacije u svom životu

Moje rečenice zahvalnosti

Zahvalna sam ovoj kriznoj situaciji sa virusom što sam se ponovo brutalno suočila sa svojom neorganizovanošću i preopterećenošču obavezama pa sam reorganizovala svoje dnevne aktivnosti prema prioritetima. Što sam osvestila šta su mi najvažnije vrednosti.

Zahvalna sam svojoj porodici jer svaki član zna da pokaže i verbalno i neverbalno zahvalnost i za samo postojanje i za „podrazumevane“ aktivnosti (oko prijemnog ispita iz matematike, nabavke, pripreme ukusnog obroka,…).

Zahvalna Slavici  što je naučila da “proda” znanje NLP-a. Zahvalna što moja znanja mogu da prenesem prijateljima, rodbini, klijentima. Zahvalna Ceci  što me je inspirisala i podržala da pišem blog. I mojim mentorkama drugih veština Jovani, Ivani…

Zahvalna sebi što sam se odvažila da napravim sajt i da objavljujem postove na društvenim mrežama uprkos svim pratećim osećajima neprijatnosti, nelagode i stida koji postoje. Zahvalna osećaju koji imam dok pišem jer sam tada najbliža životu i mojoj zahvalnosti na preživljenom iskustvu. Zahvalna svi čitaocima jer će se na taj način ideja o zahvalnosti preneti na najbolji način.

Zahvalna za stanje i život u sadašnjem trenutku. Zahvaljući zahvalnosti iz ljubavi. Iz tela. Iz srca.

I vežbam dalje: ne uzimam ništa zdravo za gotovo. Posmatram ljude i njihove aktivnosti i primećujem povezanost u doprinošenju svega onoga na čemu sam napisala u svesci da sam zahvalna. Ne samo sada nego i kroz vekove. I to me čini ponosnim stanovnikom ove planete. Zahvalnim pre svega. U sadašnjem trenutku.

I idem korak dalje. Zahvalna sam što sam naučila da verujući mogu da ostvarim željeno. I zahvalna sam unapred na onome što će se dogoditi. 🙂

Knjige inspiracije: Slavica Squire – Nećete pronaći mir dok ne postanete zahvalni; Džon Demartini – Prelomni trenutak; Ivana Kuzmanović – Od kad sam se zavolela volim; Ekart Tol – Moć sadašnjeg trenutka…

svideće vam se i

Leave a Comment